Tuesday, June 23, 2009

Terlerai Akhirnya...

Alhamdulillah akhirnya selesai sudah isu kerajaan perpaduan yang digembar-gemburkan oleh media massa. Tujuannya hanya satu iaitu untuk memecahbelahkan kesatuan pakatan Rakyat dan semalam segalanya telah berakhir.

Berikut adalah kenyataan media bersama pemimpin Pakatan Rakyat berhubung isu Kerajaan Perpaduan.

Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat telah mengadakan pertemuan di Pejabat Ketua Pembangkang hari ini Isnin 22 Jun dan mengambil keputusan berikut:


1. Semua parti dalam Pakatan Rakyat mengulangi komitmen untuk terus bersama memperkasakan Pakatan Rakyat bagi membentuk Kerajaan Persekutuan yang akan datang.

2. Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat menolak idea penubuhan Kerajaan Perpaduan dengan UMNO / Barisan Nasional yang merupakan suatu fitnah dan tohmahan jahat serta tindakan terdesak UMNO untuk menggugat kekuatan Pakatan Rakyat yang semakin mendapat dukungan rakyat.

3. Pada masa yang sama Pakatan Rakyat mengambil sikap terbuka dan bersedia untuk bertemu dengan pimpinan Barisan Nasional bagi membincangkan isu-isu yang melibatkan kepentingan negara dan rakyat seperti usaha pemulihan ekonomi, meningkatkan kualiti pendidikan, mengembalikan semula integriti institusi kehakiman, memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri, skandal RM 12.5 bilion projek PKFZ, salahguna kuasa kepimpinan polis sementara kes jenayah semakin meningkat, membanteras rasuah dan menjana urustadbir yang baik, menjalankan pilihanraya yang bebas dan adil, membubarkan DUN Perak serta menjalankan pilihanraya dengan segera bagi menyelesaikan krisis rampasan kuasa negeri Perak.

Dato' Seri Anwar Ibrahim Dato' Seri Abdul Hadi Awang Lim Kit Siang.


Aku harap selepas ini tiada lagi isu-isu yang dibangkitkan oleh ahli dalam pakatan Rakyat berkenaan Kerajaan perpaduan tersebut.

No comments:

Post a Comment